20. oktoober 2015

Rongiga Austraaliasse, osa 1 - reis alaku

Ambitsioonikast plaanist sõita rongiga Austraaliasse võib leida vigu juba esimesest päevast peale. Nimelt ei alustanud ma sõitu oma esimesse peatuskohta Moskvasse mitte Balti jaamast ja rongiga nagu olnuks kohane, vaid hoopis Tallinna bussijaamast ja bussiga. Tehtud valikut ei saa aga kahetseda - 16-tunnine sõit möödus kiirelt ja oli küllaltki mugav. Täpsemini öeldes oli see minu senise elu mugavaim bussisõit üldse. Üllatavalt sujuv oli ka piiriületus Luhamaal - Kalašnikoviga ribide vahele ei torgitud, reisikoti sisu pinnalaotus ei pakkunud samuti kellelegi huvi... Vaadati lihtsalt pass üle, küsiti kuhu sõidan ning sooviti head reisi. Aega kulus sellest hoolimata umbes poolteist tundi (ja seda umbes kesköisel ajal) aga anname selle andeks - tobedad formaalsused.

Moskvas olen nüüd veetnud ühe terve päeva ning üks on veel ees. Muljed on esimese paeva umbes 20-kilomeetrise jalutuskaigu jargselt vägevad. Eelkõige köitis meeli linna mastaapsus - see pole küll kõige suurem linn kus käinud olen, jäädes Istanbulile elanike arvu poolest umbes kahe Eesti jagu alla aga siin tundub kõik kuidagi suur! Majad on suured, tänavad on suured... kõige laiem tänav mida ületama juhtusin, oli 9 rida ühes suunas (ja see polnud ühesuunaline tänav)... Lisaks oli mingis mõttes ehk üllatavgi näha seda kui korras ja puhas kõik on - tänavad on normaalsed, liiklus enam-vähem toimiv, isegi miilits / politsei paistis tegelevat sellega mida nende ametijuhend ilmselt ette näeb. Punase väljaku lähistel oli erakordselt suur kontsentratsioon musta värvi Saksa päritolu autosid sinise vilkuri ning ennastunustava sõidustiiliga. Muid suuremat sorti anomaaliaid silma ei jäänud. Tähelepanuväärseimaks "Võimalik ainult Venemaal" episoodiks jäi ilmselt matt-musta ja jõlge (jõle + ilge) Lada Samara möödasõit meie bussist - see toimus paremalt poolt ja mööda teepeenart, kiirusel 100km/h +.

...

Moned punktid ja tahelepanekud mille kohta oleks võinud veel mingit mõtestatud sisu lisada ent aja- või kirjutamiseks kõlbulike mõtete puudusel jaab see sedapuhku tegemata.

  • Esimesel päeval kogetu ja nähtu võiks ehk kokku võtta ligikaudse tsitaadiga mingilt veebilehelt mida kodutööd tehes sirvisin: "Euroopaliku arhitektuuri ja olemusega linn kombineerituna aasiapärase  kirevusega."
  • Venemaa kulastamiseks on praegu ilmselt hea aeg, hinnad on usnagi odavad. Hostelis oobimine maksab 4-6 eurot oo kohta, tanavalt saab suua umbes 2 euro eest. Metroopilet oli vist umbes 20 senti. Minu kalkulatsioonid ei ole koige korrektsemad aga lausa valed ehk ka mitte.

...

Hostel kus ma nüüdseks maandunud olen, on küll kõike muud kui eksklusiivne aga põnev sellegipoolest. Kohalikud tegijad tutvustavad juba ka kohalike õllemarke ja vene keel saab protsessi käigus vaevaliselt aga kindlalt paremaks. Algus tundub soodne - loodan, et nii ka jätkub. Jutust on praeguseks küll, reis pole ju õieti alanudki - 7600 kilomeetrit rongisõitu ja nii mõnedki peatused on alles ees.

Punane valjak, mobiiliga tehtud pilt.

1 kommentaar: